Μ. Συντυχάκης: Να λυθούν τα εκρηκτικά προβλήματα των κατοίκων του Αρκαλοχωρίου (Βίντεο)

Δύο χρόνια μετά τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι και οι τραγικές συνέπειες παραμένουν στη ζωή των κατοίκων, καθώς 700 πληγέντες ζουν ακόμα σε κοντέινερ σε δυσμενείς συνθήκες, σε βροχές και ζέστες και με την αγωνία πότε και πως θα ξαναφτιάξουν τις ζωές τους, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή.

Μάλιστα, όπως είπε, από τους 8.000 φακέλους που θα έπρεπε να έχουν κατατεθεί, μόνο 2.000 έχουν κατατεθεί και έχουν εγκριθεί μόνο 29. Τα χρήματα, λοιπόν, που διαφημίζει η κυβέρνηση ότι έχουν μπει στους λογαριασμούς των σεισμόπληκτων είναι χωρίς κανένα αντίκρισμα, αφού προϋπόθεση για να τα χρησιμοποιήσουν, είναι να έχουν εγκριθεί οι φάκελοι.

Κατήγγειλε ότι οι σεισμόπληκτοι είναι στο έλεος των fund και των τραπεζών που βγάζουν στο σφυρί περιουσιακά στοιχεία. Ενώ ο δήμος, με ένα απαράδεκτο έγγραφο που κοινοποίησε σε σεισμόπληκτους που μένουν σε κοντέινερ, οι οποίοι δεν ήταν ιδιοκτήτες αλλά ενοικιαστές κατεστραμμένου σπιτιού, τους καλεί να αποχωρήσουν, διαφορετικά θα τους διώξει η αστυνομία. Πρόκειται για μονογονεϊκές, τρίτεκνες οικογένειες, οικογένειες με ΑμεΑ που δεν έλαβαν ποτέ επίδομα ενοικίου.

Ο Μ. Συντυχάκης σχολίασε ότι είναι προκλητική αυτή η κατάσταση, ενώ σε κοντινή απόσταση χτίζεται γρήγορα με χρήματα του ελληνικού λαού αεροδρόμιο για τις ανάγκες των κατασκευαστικών ομίλων και των tour operators. Και εξήγησε ότι οι κάτοικοι είναι θύματα της κρατικής αδιαφορίας και του δημοσιονομικού περιορισμού για την επίτευξη της επενδυτικής αναβάθμισης.

Κάλεσε την κυβέρνηση να ακυρώσει την απαράδεκτη απόφαση για έξωση πληγέντων και να προχωρήσει σε πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, με αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, επιτάχυνση εγκρίσεων, απαγόρευση πλειστηριασμών και διαγραφή στεγαστικών δανείων για ακατάλληλες κατοικίες ή που χρήζουν μεγάλων επισκευών.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Χρ. Τριαντόπουλος, ισχυρίστηκε ότι δόθηκε «γρήγορη και δίκαιη στήριξη σε όσους το έχουν ανάγκη», αναφερόμενος σε ποσά, ωστόσο έριξε την ευθύνη στους κατοίκους για τις καθυστερήσεις λέγοντας ότι δεν έχει γίνει υποβολή φακέλων από πολίτες της περιοχής.

Στην δευτερολογία του δήλωσε ότι θα ισχύσει ό,τι και στις άλλες περιοχές που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές, δηλαδή οι αποζημιώσεις-ψίχουλα και οι «κόφτες», ενώ έκανε προκλητικά λόγο για «ενδεχόμενη εκμετάλλευση από πολίτες που δεν είχαν δικαίωμα αποζημίωσης».

Ο Μ. Συντυχάκης στην δευτερολογία του έκανε λόγο για κατάσταση εκρηκτική και τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν να λέτε ότι ο κόσμος δεν καταθέτει φακέλους». Τα αιτήματα είπε ότι τα θέτουν οι ίδιοι οι πληγέντες, την ώρα που τα συντρίμμια είναι ακόμα εκεί, ως αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής του κεντρικού κράτους και της τοπικής διοίκησης. Μεγάλο είπε είναι το πρόβλημα με μαθητές και σχολεία, καθώς 700 μαθητές είναι σε κοντέινερ.

Κάλεσε τον λαό να να μη δείξει καμία ανοχή απέναντι στην αντιλαϊκή και ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί